x

Wilt u uw reservering minimaal 24 uur van te voren mailen? Een reservering is pas definitief indien u van ons een bevestiging heeft ontvangen. Mocht u niets van ons horen, neem contact op via +31 20 6249998.

Privacy Statement
x

Restaurant Haesje Claes heeft door zijn unieke opzet met verschillende zalen de mogelijkheid om een ieder, van individuele gast tot een groot gezelschap, te ontvangen. De zalen hebben elk een eigen capaciteit en ambiance maar ademen allen de typische eeuwenoude Hollandse sfeer uit. Tevens is het mogelijk om voorafgaand aan het diner (of na afloop) een borrel (evt. met hapjes) te drinken in ons naastgelegen bruin café De Koningshut.

Privacy Statement
restaurant

Haesje Claes

anno 1520

Open 7 dagen per week van 12.00 uur tot 24.00 uur (keuken sluit om 22.00 uur)

Haesje Claes is een authentiek Amsterdams restaurant, gelegen in de Spuibuurt (centrum) van de stad, tussen het Spui en de Dam.
Haesje Claes wordt begrensd door de Nieuwezijds Voorburgwal, Spuistraat en Roskamsteeg.
André Duyves opende Haesje Claes in 1974 als een kleine lunchroom (petit- restaurant), bij velen nog steeds bekend om de beroemde gehaktbal met pepersaus en de bruine bonensoep. Het pandje aan de Nz Voorburgwal 320 was de eerste aanvang, in het voormalige huiskamer theater Tingel Tangel,van de bij ouderen nog bekende cabaretier, Sieto Hoving. Op zoek naar een passende naam voor het petit-restaurant stuitte André Duyves, na bestudering van de geschiedschrijving van de buurt, op de naam Haesje Claes. Om haar te eren vanwege haar goede daden in die, voor sommige moeilijke Middeleeuwse dagen, is het restaurant naar haar vernoemd.
De nobele en welgestelde Amsterdamse dame Haesje Claes (1475-1544) zou volgens de mythe rond 1520 het eerste weeshuis van de stad hebben gesticht, het Amsterdamse Burgerweeshuis (nu het Amsterdam Museum).
Eén van de bezoekadressen van het restaurant is nog steeds gesitueerd tegenover het Amsterdam Museum, aan de Nieuwezijds Voorburgwal.

Vader en moeder Duyves hielpen in het begin zelfs iedere dag mee, in wat nog steeds een familiebedrijf is. Maar wat begon in één klein monumentaal pandje, is nu uitgegroeid tot een verzameling van meer dan 6 panden en vele verschillende zalen, allen verbonden met een wirwar van trappetjes, halletjes en gangetjes. André Duyves, die een passie had voor antieke interieurs, brocante en kunst, smeedde eigenhandig de ruimtes om tot prachtige stijlkamers en bracht als toevoeging zijn verzameling in. Zo groeide Haesje Claes uit tot het historische Amsterdamse wonderland dat het vandaag de dag is. Alle attributen, schilderijen, goudleer, beelden, tegels, glas in lood ramen, eiken lambriseringen en andere curiosa vertellen ieder hun eigen verhaal. Zelfs de medewerkers van Haesje Claes, waarvan er velen al jaren werken, verbazen zich nog steeds over de nieuwe dingen die ze ontdekken in de panden.

Iedere kamer heeft dan ook zijn eigen stijl en sfeer, waardoor het restaurant nog steeds als een grote huiskamer aanvoelt. Het is dan ook geschikt voor zowel spontane inloop dan wel het ontvangen van kleinere en grotere gezelschappen. Dit kan ook in een besloten privésfeer. Door het gehele restaurant zijn schilderijen. prenten en andere afbeeldingen te vinden van Amsterdamse weeskinderen, zoals ze in de tijd van Haesje Claes waren gekleed, half in het zwart en half in het rood. Het weeshuis zorgde in ieder geval dat de wezen een "eerzaam" beroep leerden. De meisjes kwamen hoofdzakelijk in de huishouding te werken bij de gegoede burgerij en de jongens leerden vaak een ambacht. Echter het weeshuis bracht ook één van Nederlands beroemdste zeehelden voort " Jan van Speyk" die tijdens de oorlog met België in 1831 voor de stad Antwerpen in een kansloos gevecht zijn kanonneerboot met een geweldige knal tot ontploffing bracht. De gevleugelde uitspraak uit zijn mond was dan ook " dan liever de lucht in "
Deze heldendaad werd in Holland eeuwenlang uitgebreid gevierd. Voor vele wezen was dit het ultieme voorbeeld van wat je kon bereiken in het leven van een weeskind.

Ons Menu

Groepsboeking